Ben je een ondernemer met een droom? Misschien heb je al een bedrijf, maar wil je je mogelijkheden uitbreiden? Of misschien sta je op het punt om je eerste bedrijf te starten? Dan heb je vast al van verschillende bedrijfsvormen gehoord. Een van die vormen is de vennootschap onder firma (vof). Deze vorm kan perfect aansluiten bij jouw behoeften, maar hoe werkt het precies?
Wat is een vennootschap onder firma?
Een vof is een relatief eenvoudige bedrijfsvorm waarbij twee of meer personen samen een bedrijf beginnen. Het is een samenwerking tussen twee of meer personen die samen een onderneming willen exploiteren en die hun onderneming in het handelsregister inschrijven. In de vof ben je als ondernemer gezamenlijk verantwoordelijk voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van de vof.
De voordelen van een vof
Eenvoudige oprichting
Het mooie van een vof is dat het simpel is om te starten. De formaliteiten zijn niet complex. Je hoeft geen statuten op te stellen en er is geen minimale inbreng vereist.
Fiscale voordelen
Je betaalt in een vof geen vennootschapsbelasting, maar inkomstenbelasting over de winst van de vof. Dit kan voordelig zijn, vooral voor beginnende ondernemers.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid en expertise
Je deelt in een vof de verantwoordelijkheid en de lasten. Je kunt gebruik maken van de expertise van je partners, waardoor je samen sterker staat.
Flexibiliteit
Je kunt in een vof zelf bepalen hoe je de winst verdeelt en hoe je de onderneming bestuurt. Je hebt veel vrijheid in je eigen onderneming.
De nadelen van een vof
Aansprakelijkheid met je privévermogen
Een belangrijk nadeel is dat je in een vof onbeperkt hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle schulden van de vof. Dit betekent dat je met je privévermogen aansprakelijk bent, zelfs als de schulden zijn ontstaan door een andere partner.
Gebrek aan rechtspersoonlijkheid
De vof heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de onderneming geen afzonderlijke juridische entiteit is. Je bent als ondernemer persoonlijk verantwoordelijk voor alle verplichtingen van de vof.
Gebrek aan continuïteit
De vof eindigt wanneer een van de partners overlijdt of de onderneming verlaat.
Vorm van een vof
Er zijn twee mogelijke vormen van een vof:
De juiste keuze voor jouw onderneming
Een vof kan een geschikte optie zijn voor jou als je:
Maar het is belangrijk om de nadelen van een vof te overwegen, zoals de onbeperkte aansprakelijkheid. Wil je je aansprakelijkheid beperken, dan is een andere rechtsvorm, zoals een besloten vennootschap (BV), misschien een betere keuze.
Veelgestelde vragen over vennootschappen onder firma
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over vennootschappen onder firma:
Hopelijk heb je nu een beter inzicht in de vennootschap onder firma.