Rhesusfactor uitgelegd: wat het is en waarom het belangrijk is

Timo van Loon

Rhesusfactor uitgelegd: wat het is en waarom het belangrijk is
Je leest dit artikel in 3 minuten

Het is een klein, maar belangrijk onderdeel van jouw bloed: de rhesusfactor. Je hebt vast al wel eens gehoord van rhesuspositief of rhesusnegatief, maar wat betekent dat precies? En waarom is het van belang? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de rhesusfactor. Laten we samen ontdekken wat deze factor inhoudt en hoe het jouw leven kan beïnvloeden.

Wat is de rhesusfactor?

De rhesusfactor is een eiwit dat op de rode bloedcellen van sommige mensen zit. Heb je dit eiwit? Dan ben je rhesuspositief (Rh+). Heb je dit eiwit niet? Dan ben je rhesusnegatief (Rh-).

Het is belangrijk om te weten dat de rhesusfactor een aparte eigenschap is van je bloedgroep. Je kunt dus bloedgroep A, B, AB of O hebben, en tegelijk rhesuspositief of rhesusnegatief zijn. Dat betekent dat er in totaal acht verschillende bloedgroepen zijn: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ en O-.

🔍 Test je algemene kennis!

Beantwoord 10 snelle vragen en ontdek direct je score.

0/10
Start quiz

Waarom is de rhesusfactor belangrijk?

De rhesusfactor is belangrijk tijdens de zwangerschap. Als een rhesusnegatieve vrouw zwanger is van een rhesuspositief kind, kan het lichaam van de moeder antistoffen aanmaken tegen de rhesusfactor van het kind. Deze antistoffen kunnen schadelijk zijn voor het kind, vooral bij een volgende zwangerschap. Voor meer informatie over de rhesusfactor en wat je kunt doen om complicaties te voorkomen, kijk op de website van het Longfonds.

Denk je dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland dit jaar zal eindigen?

Rhesusfactor en zwangerschap:

Om te begrijpen hoe de rhesusfactor een rol speelt tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om te weten hoe antistoffen werken. Antistoffen zijn eiwitten die je lichaam aanmaakt om te vechten tegen indringers zoals bacteriën en virussen. In het geval van de rhesusfactor kan het lichaam van de moeder antistoffen aanmaken tegen de rhesusfactor van het kind.

In de eerste zwangerschap is er meestal geen probleem. De antistoffen van de moeder hebben dan nog niet de kans gehad om te ontwikkelen. Echter, tijdens de bevalling kan er een klein beetje bloed van het kind in de bloedsomloop van de moeder terechtkomen. Hierdoor kan het lichaam van de moeder antistoffen aanmaken tegen de rhesusfactor van het kind.

Als de moeder in een volgende zwangerschap weer een rhesuspositief kind krijgt, kunnen de antistoffen die ze tijdens de eerste zwangerschap heeft aangemaakt, het kind aanvallen. Dit kan leiden tot ernstige complicaties zoals bloedarmoede, geelzucht en zelfs hersenschade. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een miskraam of doodgeboorte.

VIDEO: Hoe de Rh-factor een zwangerschap benvloedt

Wat kan je doen?

Gelukkig zijn er manieren om de risico’s van rhesusfactorproblemen tijdens de zwangerschap te verminderen. Als je rhesusnegatief bent, zal je tijdens je zwangerschap gecontroleerd worden op antistoffen tegen de rhesusfactor. Als er geen antistoffen aanwezig zijn, krijg je een injectie met anti-D-immunoglobuline. Deze injectie zorgt ervoor dat je lichaam geen antistoffen tegen de rhesusfactor van het kind kan aanmaken.

Het is belangrijk om met je arts te praten over de rhesusfactor, zeker als je rhesusnegatief bent. Je arts kan je meer informatie geven over de risico’s en de beschikbare behandelingen.

Rhesusfactor en bloedtransfusie

De rhesusfactor is ook belangrijk bij bloedtransfusie. Je moet altijd bloed krijgen van dezelfde rhesusfactor als jouw eigen bloed. Als je rhesusnegatief bent, mag je geen rhesuspositief bloed ontvangen. Dit kan leiden tot een ernstige reactie, waarbij je lichaam de rode bloedcellen van het getransfundeerde bloed aanvalt.

Veelgestelde vragen over de rhesusfactor:

  • Kan ik mijn rhesusfactor veranderen?
  • Wat zijn de symptomen van een rhesusfactorprobleem tijdens de zwangerschap?
  • Wat zijn de risico’s van een bloedtransfusie met een andere rhesusfactor?
  • Kan ik rhesusfactorproblemen krijgen als ik een rhesuspositieve partner heb?
  • Wat gebeurt er als ik rhesusnegatief ben en een kind krijg met een rhesusnegatieve partner?

Om meer te weten te komen over het gebruik van een zwangerschapstest van het Kruidvat, bekijk dan deze instructies.

Belangrijke links

Voor een uitgebreide blik op Rhesusfactor uitgelegd: wat het is en waarom het belangrijk is, raadpleeg deze geselecteerde bronnen.

Geef een reactie

Adblocker gedetecteerd

Schakel je adblocker uit om deze inhoud te kunnen lezen.