Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gezondheid van je gebit, en daar hoort je parodontium ook bij. Je parodontium, dat is het weefsel dat je tanden en kiezen omringt en stevig in je kaakbeen verankert. Het is een complex systeem van bot, tandvlees, ligamenten en cement, en het heeft een cruciale rol bij het behouden van je gebit.
Wat is parodontiumstatus?
Je parodontiumstatus is een beschrijving van de gezondheid van je parodontium. Een tandarts of mondhygiënist kan je parodontiumstatus beoordelen tijdens een routineonderzoek. Zij controleren dan op tekenen van parodontitis, wat een ernstige vorm van tandvleesontsteking is die kan leiden tot tandverlies.
Hoe wordt je parodontiumstatus beoordeeld?
Tijdens een parodontiumstatusbeoordeling zal je tandarts of mondhygiënist het volgende doen:
Voor een astmapatiënt kan het gebruik van een inhalator, zoals de Ventolin Diskus, essentieel zijn. Bekijk hier de instructies voor het gebruik van de Ventolin Diskus.
Tandvleesontsteking controleren:
Met een speciale sonde meten zij de diepte van de tandvleeszakjes. Deze zakjes bevinden zich tussen je tandvlees en je tanden. Normaal gesproken zijn deze zakjes heel ondiep, maar bij tandvleesontsteking worden ze dieper.
Tandvleesontsteking vaststellen:
De tandarts of mondhygiënist kijkt ook naar de kleur en structuur van je tandvlees. Ontstoken tandvlees kan rood, gezwollen en bloeden bij het poetsen of flossen. Meer weten over tandvleesontsteking?
VIDEO: Diagnose van parodontitis
De stand van je tanden controleren:
De tandarts of mondhygiënist checkt of je tanden los staan of een andere ongebruikelijke stand hebben. Dit kan wijzen op parodontitis.
Röntgenfoto’s maken:
Röntgenfoto’s geven een duidelijk beeld van de botstructuur rondom je tanden en kiezen. Daarmee kan de tandarts of mondhygiënist zien of er botverlies is opgetreden. Dit is een teken van parodontitis.
Waarom is je parodontiumstatus belangrijk?
Het is belangrijk om je parodontiumstatus te kennen omdat:
- Het vroegtijdig kan signaleren dat je tandvlees niet gezond is. Zo kan er tijdig actie worden ondernomen om tandverlies te voorkomen.
- Parodontitis gerelateerd kan zijn aan andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en reuma.
Parodontitis en je gebit
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die, als het onbehandeld blijft, kan leiden tot tandverlies. De ontsteking tast het parodontium aan, waardoor het bot rondom de tanden en kiezen wordt afgebroken.
Parodontitis en andere ziektes
Naast het aantasten van je gebit, is er een toenemend aantal studies dat aantoont dat er een link is tussen parodontitis en andere ziekten. Zo is er bijvoorbeeld een link gevonden tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, diabetes, reuma en zelfs vroeggeboorte.
Wat kan je doen om je parodontium gezond te houden?
Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om je parodontium gezond te houden:
- Poets je tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta.
- Flos dagelijks om voedselresten te verwijderen tussen je tanden.
- Bezoek je tandarts of mondhygiënist voor een regelmatige controle.
- Stop met roken, want roken verhoogt het risico op parodontitis.
- Eet gezond en beperk de hoeveelheid suiker in je voeding.
Veelgestelde vragen over parodontiumstatus
Heb je nog vragen over je parodontiumstatus? Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen:
Interessante links
Begrijp Parodontiumstatus Uitleg: Wat betekent het? beter door deze verzameling van artikelen.
Hoe vaak moet ik naar de tandarts gaan voor een controle?
De meeste tandartsen raden aan om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Dit geldt ook voor mensen met een gezonde parodontiumstatus.
Is het normaal dat mijn tandvlees bloedt?
Nee, het is niet normaal dat je tandvlees bloedt. Bloedend tandvlees kan een teken zijn van tandvleesontsteking. Als je tandvlees bloedt, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts of mondhygiënist.
Wat zijn de symptomen van parodontitis?
De symptomen van parodontitis zijn:
- Bloedend tandvlees.
- Gezwollen tandvlees.
- Rood tandvlees.
- Losse tanden.
- Slechte adem.
- Een verandering in de manier waarop je tanden passen.
Als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts of mondhygiënist.