Je kind vraagt je naar de ‘ongesteldheid’. Een spannend moment! Misschien weet je niet precies hoe je dit onderwerp moet benaderen. Geen zorgen, dit artikel helpt je! We bespreken hoe je open en eerlijk met je kind over dit belangrijke onderwerp kunt praten. Je kind heeft recht op eerlijke informatie en ondersteuning, zodat hij of zij vol vertrouwen kan opgroeien.
Wat is ongesteldheid?
Eerst is het belangrijk om te weten wat ongesteldheid precies is. Het is een natuurlijk proces in het lichaam van een meisje, waarbij bloed uit de baarmoeder vloeit. Dit gebeurt ongeveer elke maand, en duurt meestal 3 tot 7 dagen. Het is een teken dat de baarmoeder klaar is om een baby te dragen.
Wat kan je vertellen aan je kind?
Het is belangrijk om je kind op een leeftijd passende manier te informeren. Bijvoorbeeld, als je kind jong is, kun je het simpelweg uitleggen dat bloed uit haar vagina kan komen tijdens de ongesteldheid. Als je kind ouder is, kun je uitleggen dat dit bloed afkomstig is van de baarmoeder en dat het een natuurlijk onderdeel is van de groei van een meisje naar een vrouw. Wees eerlijk, open en helder. Vermijd moeilijke medische termen en leg het uit in eenvoudige taal die je kind begrijpt.
Gebruik een vergelijking
Soms kan het helpen om een vergelijking te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat ongesteldheid een beetje lijkt op het afwerpen van een blad van een boom in de herfst. Of dat het een soort reinigingsmechanisme is voor het lichaam. Wees creatief en vind een manier om het voor je kind begrijpelijk te maken.
VIDEO: Waarom krijgen meisjes menstruatie? | Menstruatie | De Dr Binocs-show | Kiekeboe Kidz
Hoe voelt ongesteldheid?
Vertel je kind dat ongesteldheid niet altijd prettig voelt. Soms kan ze buikpijn of hoofdpijn hebben. Ook kan ze zich wat moe of prikkelbaar voelen. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat ongesteldheid niet ziek zijn is. Het is gewoon een normaal onderdeel van het leven. Vertel je kind dat er verschillende manieren zijn om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik of pijnstillers.
Wanneer begint de ongesteldheid?
De meeste meisjes krijgen hun eerste menstruatie tussen de 10 en 15 jaar. Maar het is ook normaal om je eerste menstruatie iets eerder of later te krijgen. Als je kind al ouder is dan 16 jaar en nog geen menstruatie heeft gehad, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Hoe praat je over ongesteldheid?
Gebruik de juiste woorden! Noem het niet ‘de maandelijkse’ of ‘de regels’. Gebruik woorden als ‘menstruatie’, ‘ongesteldheid’ of ‘menses’. Het is belangrijk om open en eerlijk te praten, en het juiste woordgebruik bevordert dat.
Belangrijke links
Begrijp Ongesteldheid uitgelegd voor kinderen beter door deze verzameling van artikelen.
- Praten over menstruatie met je dochter – CJG Rijnmond
- Lesgeven over menstruatie – tips – materialen – leerlijn … | Sensoa
Open en eerlijk
Het is belangrijk om open te staan voor vragen die je kind heeft. Laat merken dat je er voor hem of haar bent en dat hij of zij altijd met je kan praten. Luister naar zijn of haar zorgen en beantwoord vragen eerlijk en duidelijk. Als je kind vragen heeft over seksuele gezondheid, bekijk dan deze website voor nuttige tips.
Roze Koek is een populair spel voor jong en oud, met simpele spelregels en een hoge dosis plezier. Wil je meer weten over hoe je Roze Koek speelt? Bekijk dan de spelregels op Instructie.org.
Spreek met je kind
Start een open gesprek met je kind over menstruatie. Misschien heeft je kind al wat gehoord op school of van vriendinnen. Praat samen over wat zij weet en wat zij al heeft gehoord. Zo voorkom je dat je kind foute informatie krijgt.
Help je kind
Help je kind om te begrijpen wat er gebeurt tijdens de menstruatie en hoe het zich kan voorbereiden. Bespreek het gebruik van maandverband, tampons en andere producten. Leer je kind hoe het deze producten moet gebruiken en waar hij of zij ze kan kopen. Wees geduldig en ondersteunend.
Blijf in gesprek
Blijf open en eerlijk praten over menstruatie. Het is een belangrijk onderwerp en het is belangrijk dat je kind er open en eerlijk over kan praten. Geef je kind de ruimte om zijn of haar vragen te stellen en laat merken dat je altijd voor hem of haar klaar staat.
Meer informatie
Als je meer informatie wilt over menstruatie, kun je terecht op de website van de GGD, de website van Rutgers of de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Daar vind je veel informatie over menstruatie, seksuele gezondheid en andere belangrijke onderwerpen.
Veelgestelde vragen
- Wanneer kan mijn kind met de menstruatie beginnen?
- Hoe lang duurt een menstruatie?
- Wat kan ik doen als mijn kind buikpijn heeft tijdens haar menstruatie?
- Waar kan ik maandverband en tampons kopen?
- Is het normaal dat mijn kind zich somber of prikkelbaar voelt tijdens haar menstruatie?