Olie specificaties uitgelegd: alles wat je moet weten

Esmee Koster

Olie specificaties uitgelegd: alles wat je moet weten
Je leest dit artikel in 3 minuten

Olie, het smeermiddel dat onze motoren draaiende houdt. Maar hoe kies je de juiste olie voor jouw auto? En wat betekenen al die codes en afkortingen op die blikken? Dat is niet altijd even duidelijk. Daarom duiken we in deze blogpost in de wereld van olie specificaties. We maken het inzichtelijk en beantwoorden al jouw vragen over oliën en hun eigenschappen.

Wat zijn oliën en wat doen ze?

Olie is een essentiële vloeistof in elke verbrandingsmotor. Het zorgt voor smering, koeling en reiniging van alle bewegende delen in de motor. Zo voorkom je slijtage en schade. De olie fungeert als een beschermend schild, dat wrijving tussen metalen onderdelen minimaliseert. Het zorgt ervoor dat de motor soepel loopt en langer meegaat.

Olie Specificaties: Codes en afkortingen

Je hebt vast wel eens op een olie blikje gekeken en je af gevraagd wat al die codes betekenen. Denk aan SAE, API en ACEA, en al die nummers en letters. Geen paniek! We ontleden deze mysteries stap voor stap.

SAE: De viscositeit van de olie

SAE staat voor ‘Society of Automotive Engineers’. SAE classificaties beschrijven de viscositeit van de olie, oftewel de dikte of stroperigheid van de olie. Een lage viscositeit betekent dat de olie dunner is en makkelijker stroomt. Een hoge viscositeit betekent dat de olie dikker is. De viscositeit van de olie is belangrijk voor de goede werking van de motor. Een te dunne olie kan niet goed de motor smeren en een te dikke olie kan de motor te veel weerstand geven.

SAE classificaties worden weergegeven met een W voor winter (winter) en een getal voor de viscositeit bij warme temperaturen. Bijvoorbeeld: SAE 5W-30. Dit betekent dat de olie geschikt is voor gebruik bij temperaturen van -30°C (winter) tot +30°C (zomer).

Voorbeelden van SAE classificaties:

  • SAE 5W-30: Deze olie is geschikt voor de meeste moderne benzine- en dieselmotoren.
  • SAE 0W-20: Deze olie is dunner en geschikt voor motoren die efficiënter willen rijden.
  • SAE 10W-40: Deze olie is dikker en geschikt voor oudere motoren of motoren die zwaar belast worden.

API: Prestatie classificaties

API staat voor ‘American Petroleum Institute’. API classificaties beschrijven de prestatie van de olie. Het API systeem beoordeelt de kwaliteit van de olie voor benzine- en dieselmotoren. API classificaties worden aangegeven met een S voor benzine (Service) en een C voor diesel (Commercial). Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe beter de prestatie van de olie.

VIDEO: Motoroliecodes uitgelegd, SAE-nummers (Society of Automotive Engineers) – Olieviscositeit uitgelegd

Voorbeelden van API classificaties:

  • API SN: Deze olie is geschikt voor moderne benzine motoren.
  • API CJ-4: Deze olie is geschikt voor moderne dieselmotoren.

ACEA: Europese Prestatie classificaties

ACEA staat voor ‘Association des Constructeurs Européens d’Automobiles’. ACEA classificaties beschrijven de prestatie van de olie, maar dan volgens Europese normen. ACEA classificaties worden aangegeven met een A voor benzine (Petrol) en een C voor diesel (Diesel). Zoals bij API, geldt ook hier: hoe hoger de letter in het alfabet, hoe beter de prestatie van de olie.

Relevante artikelen

Voor meer inzicht in Olie specificaties uitgelegd: alles wat je moet weten, bekijk deze handige links.

Voorbeelden van ACEA classificaties:

  • ACEA A5/B5: Deze olie is geschikt voor moderne benzine- en dieselmotoren.
  • ACEA C3: Deze olie is geschikt voor moderne dieselmotoren met een roetfilter.

Andere belangrijke specificaties

Naast SAE, API en ACEA classificaties zijn er nog andere specificaties die belangrijk kunnen zijn, zoals:

De ET waarde van velgen is ook belangrijk, lees hier meer over de ET waarde en wat het betekent.

  • Goedkeuringen van autofabrikanten: Sommige autofabrikanten hebben hun eigen specificaties voor de olie die gebruikt moet worden in hun voertuigen. Je vindt deze goedkeuringen vaak op de olie verpakking.
  • Additieven: Olie bevat additieven die de prestaties van de olie verbeteren. Denk aan additieven die de wrijving verminderen, slijtage voorkomen, roest beschermen en de reiniging van de motor bevorderen.
  • Olie verversingsinterval: De frequentie waarmee je de olie moet verversen is afhankelijk van de specificaties van de olie en het type motor.

Hoe kies je de juiste olie voor jouw auto?

Je hebt nu een beter begrip van olie specificaties. Maar hoe kies je de juiste olie voor jouw auto? Lees de handleiding van jouw auto. Daar staat welke olie de fabrikant aanraadt. Kijk naar de SAE classificatie, API classificatie en ACEA classificatie van de olie. En let op eventuele goedkeuringen van autofabrikanten.

Veelgestelde vragen

  • Kan ik een dunnere olie gebruiken dan in mijn handleiding staat? Nee, het is belangrijk om de aanbevolen viscositeit van de olie te gebruiken. Een te dunne olie kan de motor niet goed smeren.
  • Kan ik een olie gebruiken met een hogere API classificatie dan in mijn handleiding staat? Ja, dat kan in de meeste gevallen. Een hogere API classificatie betekent dat de olie een betere prestatie heeft.
  • Wat is de beste olie voor mijn auto? De beste olie voor jouw auto is de olie die aan de specificaties van jouw auto voldoet. Raadpleeg de handleiding van jouw auto voor meer informatie.

Een laadklep is een handig hulpmiddel voor het laden en lossen van goederen, maar het is belangrijk om de juiste instructies te volgen voor het gebruik en onderhoud ervan. Lees hier meer over het gebruik en onderhoud van een laadklep.

Geef een reactie