Warning: getimagesize(https://instructie.org/wp-content/uploads/2024/11/mri-scan-uitleg-amp-informatie.webp): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/instructie/domains/instructie.org/public_html/wp-content/plugins/easy-social-share-buttons3/lib/modules/social-share-optimization/class-opengraph.php on line 611
MRI scan: Uitleg & informatie

MRI scan: Uitleg & informatie

Timo van Loon

MRI scan: Uitleg & informatie
Je leest dit artikel in 4 minuten

Een MRI-scan, wat is dat eigenlijk? Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien sta je er zelfs voor te kijken. Deze scan is een krachtig hulpmiddel dat artsen gebruikt om in jouw lichaam te kijken. Het is een fascinerende technologie, en ik neem je graag mee in de wereld van de magnetische resonantie beeldvorming.

Wat gebeurt er tijdens een MRI-scan?

Stel je voor: je ligt op een comfortabel bed, dat langzaam in een grote tunnel glijdt. Geen zorgen, de tunnel is open aan beide kanten, dus je voelt je nooit opgesloten. Rondom je hoor je een zacht zoemen en bonken. Dit zijn de geluiden van de krachtige magneten en radiogolven die jouw lichaam scannen. Deze geluiden zijn meestal niet hinderlijk, maar oordopjes zijn vaak beschikbaar als je het toch te veel vindt.

De MRI-machine gebruikt sterke magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden van jouw organen, botten, spieren en andere weefsels te maken. Het is net als een superkrachtige fotocamera, maar dan van binnenuit. De beelden worden op een computerscherm getoond, waardoor de arts een nauwkeurig beeld krijgt van wat er in jouw lichaam gebeurt.

Hoe werkt een MRI-scan precies?

Het is misschien wat ingewikkeld, maar ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen. Jouw lichaam bestaat uit watermoleculen. Deze moleculen bevatten waterstofatomen, die reageren op het magnetische veld van de MRI-scanner. De radiogolven sturen een signaal naar deze atomen, en de scanner registreert hoe ze reageren. Deze reactie wordt vertaald in beelden die de arts kan bekijken.

De scan duurt meestal tussen de 20 en 60 minuten, afhankelijk van wat de arts wil onderzoeken. Je moet tijdens de scan zo stil mogelijk liggen, omdat zelfs kleine bewegingen de beelden kunnen vervormen. Denk aan een “MRI scan van de knie” of een “MRI scan van de hersenen”, de duur is afhankelijk van het te scannen gebied. Lees meer over de voorbereiding voor een bladderscan hier.

MRI scan: Uitleg & informatieVoorbereiding op jouw MRI-scan

Voordat je een MRI-scan krijgt, is het belangrijk om wat dingen te doen. Je arts zal je hierover informeren, maar over het algemeen geldt: Je moet mogelijk nuchter zijn, of bepaalde medicijnen niet innemen voor de scan. Ook moet je alle metalen voorwerpen verwijderen, zoals sieraden, horloges, en piercings. Dit is belangrijk omdat metalen objecten de beelden kunnen verstoren. Denk aan een “MRI scan metalen voorwerpen” voor meer informatie hierover.

Sommige mensen voelen zich wat claustrofobisch in de MRI-tunnel. Laat dit van tevoren weten aan het medisch personeel. Ze kunnen je geruststellen en soms een kalmerend middel aanbieden. Er zijn ook open MRI-scanners beschikbaar voor mensen die erg bang zijn voor afgesloten ruimtes, hoewel deze scanners minder krachtige magneten hebben.

Wat je kunt verwachten tijdens de scan

Tijdens de scan zul je op een bed liggen dat in de scanner schuift. Je hoort geluiden van de machine, maar de artsen kunnen je meestal via een intercom horen en met je spreken. Je kunt je eigen muziek luisteren via oordopjes of koptelefoons.

Het is belangrijk om zo stil mogelijk te liggen tijdens het onderzoek. Beweging kan de kwaliteit van de beelden beïnvloeden. Als je je ongemakkelijk voelt, geef dan gerust te kennen dat je hulp nodig hebt.

VIDEO: Een MRI-scan: wat u kunt verwachten

Na de MRI-scan

Na de scan ben je vrij om naar huis te gaan. Je kunt je dagelijkse activiteiten gewoon hervatten. Je krijgt de resultaten van de scan meestal binnen een paar dagen te horen van jouw arts.

Soorten MRI-scans

Er zijn verschillende soorten MRI-scans, afhankelijk van wat de arts wil onderzoeken. Enkele voorbeelden zijn: inhalatoren zoals Ellipta.

  • MRI scan van de hersenen: om hersenletsel, tumoren of andere aandoeningen te detecteren.
  • MRI scan van het ruggenmerg: om problemen met de wervelkolom of het ruggenmerg te onderzoeken.
  • MRI scan van de knie: om letsel aan de knie te identificeren.
  • MRI scan van de schouder: om schouderblessures te diagnosticeren.
  • MRI scan van de buik: om organen zoals de lever, milt en nieren te onderzoeken.

Welke soort scan je nodig hebt, hangt af van jouw specifieke situatie en de vraag van jouw arts.

Veelgestelde vragen over MRI-scans

Vraag: Is een MRI-scan pijnlijk?

Antwoord: Nee, een MRI-scan is over het algemeen niet pijnlijk. Je kunt wel wat ongemak ervaren door het langdurig in een bepaalde houding liggen.

Vraag: Zijn er risico’s verbonden aan een MRI-scan?

Antwoord: De risico’s van een MRI-scan zijn over het algemeen laag. Mensen met bepaalde metalen implantaten kunnen echter niet altijd een MRI-scan ondergaan. Je arts zal dit met je bespreken.

Vraag: Hoeveel kost een MRI-scan?

Antwoord: De kosten van een MRI-scan zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort scan en de locatie van het ziekenhuis of centrum waar je de scan ondergaat.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de resultaten krijg?

Antwoord: De tijd die het kost om de resultaten van een MRI-scan te ontvangen, varieert, maar meestal krijg je ze binnen een paar dagen te horen van je arts.

Vraag: Kan ik eten en drinken voor een MRI scan?

Antwoord: Dit is afhankelijk van de reden van jouw scan. Jouw arts zal je hier specifiek over informeren.

Handige websites

Maak je reis door het onderwerp MRI scan: Uitleg & informatie compleet met deze links.

Geef een reactie