Goed nieuws! Je bent op zoek naar meer informatie over flossen, een essentieel onderdeel van goede mondhygiëne. Misschien vind je het lastig, misschien heb je er nog nooit aan gedacht, of misschien wil je gewoon je techniek verbeteren. Wat de reden ook is, je bent hier aan het juiste adres. In dit artikel leer je alles over de juiste flosstechniek, zodat je met zelfvertrouwen je tanden kunt reinigen en een stralende glimlach kunt behouden. Bekijk ook onze uitgebreide stap-voor-stap handleiding voor meer tips!
Waarom flossen zo belangrijk is
Tandenpoetsen is fantastisch, maar het bereikt niet alle plekjes tussen jouw tanden. Voedselresten en bacteriën nestelen zich daar gemakkelijk. Deze bacteriën produceren zuur dat tandbederf en tandvleesontsteking veroorzaakt. Flossen verwijdert deze restjes en beschermt je tegen deze problemen. Je voorkomt gaatjes tussen je tanden, ook wel interdentale cariës genoemd, en je tandvlees blijft gezond. Een gezonde mond, een gezond gevoel! Dat is toch wat je wilt?
Welke floss kies je?
Er zijn verschillende soorten floss verkrijgbaar. Je hebt de keuze uit gewaxt en ongewaxt floss. Gewaxte floss glijdt makkelijker tussen je tanden, wat fijn is als je strakke tanden hebt. Ongewaxt floss is vaak wat dunner en bereikt makkelijker de nauwe ruimtes tussen je tanden. Sommige mensen vinden de smaak van gefluorideerde floss prettig, dit draagt bij aan extra bescherming van je gebit.
Denk je dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland dit jaar zal eindigen?
Er zijn ook flossers verkrijgbaar, dit zijn kleine hulpmiddeltjes met een handvat en een flossdraadje. Deze kunnen handiger zijn als je minder fijne motoriek hebt, of het gewoon prettiger vindt. Experimenteer gerust om te ontdekken welke variant het beste bij jou past. Probeer verschillende soorten uit om je voorkeur te vinden. Denk aan: gemakkelijk flossen, de beste floss voor gevoelig tandvlees, de meest effectieve floss voor het verwijderen van voedselresten.
De juiste flosstechniek stap voor stap
Stap 1: Neem een stukje floss
Knip ongeveer 40 centimeter floss af. Wikkel de meeste floss om je middelvingers. Houd het tussen je duim en wijsvinger. Laat ongeveer 3 tot 5 centimeter floss tussen je vingers vrij, dit deel ga je gebruiken. Lees hier meer over het gebruik van floss voor het loomen.
Stap 2: Beweeg de floss tussen je tanden
Gebruik een zachte, heen en weer gaande beweging om de floss voorzichtig tussen je tanden te krijgen. Druk niet te hard, je wilt je tandvlees niet beschadigen. Gebruik de C-vormige techniek, buig de floss rondom elke tand in een C-vorm.
VIDEO: Mondhyginist LEERT hoe je moet flossen
Stap 3: Schoonmaken
Beweeg de floss voorzichtig op en neer langs de zijkant van elke tand, van het tandvlees naar de rand van de tand. Vergeet geen enkele tand! Gebruik voor elke tand een schoon stukje floss. Dit voorkomt het verspreiden van bacteriën.
Handige websites
Maak je reis door het onderwerp Flossen: Complete instructie & tips compleet met deze links.
- How To Floss Your Patient's Teeth | Tips & Tricks!
- How To Floss With Braces Using A Waterpik™ Water Flosser
Stap 4: Herhaal
Herhaal dit proces voor elke tand, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Je reinigt elke tand met een schoon stukje floss. Flossen moet een rustig en ontspannen moment worden, neem de tijd voor een grondige reiniging.
Tips voor succesvol flossen
- Begin langzaam. Als je net begint met flossen, kan het even wennen zijn. Begin dan met één gedeelte van je gebit en breid het geleidelijk uit.
- Gebruik een spiegel. Dit helpt je om te zien waar je bent en zorgt voor een grondige reiniging.
- Wees voorzichtig. Te hard flossen kan je tandvlees beschadigen. Werk rustig en zacht.
- Flos dagelijks. Voor het beste resultaat flos je elke dag, liefst ’s avonds voor het slapen gaan.
- Vraag advies aan je tandarts. Je tandarts kan je extra tips geven en je techniek controleren.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak moet ik flossen? Idealiter flos je elke dag, liefst ’s avonds voor het slapen gaan.
Wat als ik mijn tandvlees bloedt? Bloedend tandvlees kan wijzen op tandvleesontsteking. Blijf flossen, maar doe het voorzichtig. Als het bloeden aanhoudt, raadpleeg dan je tandarts.
Is flossen pijnlijk? Het mag niet pijnlijk zijn. Als het flossen pijnlijk is, doe je het waarschijnlijk te hard of gebruik je een verkeerde techniek. Probeer het rustiger aan te doen, of kies een andere soort floss.
Kan ik ook andere hulpmiddelen gebruiken naast floss? Ja, er zijn interdentale borsteltjes verkrijgbaar voor mensen met grotere ruimtes tussen hun tanden. Je tandarts kan je hierover adviseren.
Welke floss is het beste voor gevoelig tandvlees? Kies voor een gewaxt soort floss, deze is vaak zachter voor je tandvlees.