Je hebt Flixotide voorgeschreven gekregen. Misschien voel je je wat onzeker over het gebruik. Dat is volkomen begrijpelijk! Dit artikel helpt je stap voor stap bij het inhaleren van je Flixotide. We leggen alles duidelijk uit, zodat je je zelfverzekerd voelt bij het gebruiken van je inhalator.
Wat is Flixotide precies?
Flixotide is een medicijn dat je helpt bij het beheersen van astma of COPD. Het bevat fluticason, een corticosteroïde. Dit medicijn vermindert ontstekingen in je longen. Minder ontsteking betekent minder benauwdheid en meer lucht in je longen. Je ademt het medicijn in, waardoor het direct op de plek terechtkomt waar het nodig is.
Welke soorten Flixotide inhalatoren zijn er?
Er zijn verschillende soorten Flixotide inhalatoren. Je hebt waarschijnlijk een dosisaerosolinhalator (een ‘puffer’) of een inhalator met een verstuiver (een ‘spacer’). Je apotheker of arts heeft de meest geschikte inhalator voor jou gekozen. We beschrijven hier de meest voorkomende types.
De dosisaerosolinhalator (puffer)
Deze inhalator werkt met een spuitbusje. Je moet goed coördineren: je moet inhaleren op het moment dat je de puffer indrukt. Dit vraagt wat oefening.
Denk je dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland dit jaar zal eindigen?
VIDEO: Hoe gebruik je een Diskus?
De inhalator met verstuiver (spacer)
Een spacer is een hulpmiddel dat je aan de puffer koppelt. De spacer zorgt ervoor dat het medicijn langzamer in je longen terechtkomt. Dit maakt inhaleren makkelijker, zeker voor kinderen of mensen met minder longkracht. De medicatie wordt beter verdeeld in de longen. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de traditionele puffer.
Stap voor stap: Flixotide inhaleren
Hieronder vind je een duidelijke uitleg over hoe je Flixotide moet inhaleren, ongeacht het type inhalator dat je gebruikt.
Handige websites
Begrijp Flixotide inhalatie: duidelijke instructie beter door deze verzameling van artikelen.
Voorbereiding:
Inhaleren met een puffer (zonder spacer):
Inhaleren met een puffer en spacer:
Flixotide dosering en frequentie
Volg altijd de instructies van je arts of apotheker. Gebruik nooit meer Flixotide dan voorgeschreven. De juiste dosering en frequentie is afhankelijk van jouw specifieke situatie en de ernst van jouw aandoening. Vraag je arts of apotheker om uitleg als je de instructies niet begrijpt.
Problemen met het inhaleren van Flixotide?
Heb je moeite met het inhaleren van Flixotide? Raadpleeg dan je arts of apotheker. Zij kunnen je extra instructies geven of je helpen bij het vinden van een geschikte techniek. Er zijn hulpmiddelen en technieken beschikbaar die het inhaleren vergemakkelijken.
Flixotide en andere medicijnen
Vertel je arts of apotheker over alle medicijnen die je gebruikt, inclusief andere inhalatiemedicijnen, om interacties te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Vraag: Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet? Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem dan geen dubbele dosis.
Vraag: Kan ik Flixotide gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding? Bespreek dit altijd met je arts. Zij kunnen je adviseren over het gebruik van Flixotide tijdens de zwangerschap of borstvoeding.
Vraag: Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Flixotide? De meest voorkomende bijwerkingen zijn mondschimmelinfecties, hoest en stemveranderingen. Na het gebruik van het urinoir is het belangrijk om je handen te wassen, volg deze instructie. Bij ernstige bijwerkingen raadpleeg je direct een arts.
Vraag: Hoe bewaar ik Flixotide? Bewaar Flixotide op kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht en vocht.
Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de effecten van Flixotide voel? Dit verschilt per persoon, maar je merkt meestal binnen een paar dagen verbetering.
Vraag: Moet ik stoppen met Flixotide als ik me beter voel? Stop nooit zomaar met het gebruik van Flixotide zonder overleg met je arts. Zelfs als je je beter voelt, is het belangrijk om de behandeling voort te zetten zoals voorgeschreven om een terugval te voorkomen.
Om meer te weten te komen over coronatesten, bekijk onze uitgebreide uitleg hier.