Epilepsie uitleggen aan kinderen: simpel & duidelijk

Esmee Koster

Epilepsie uitleggen aan kinderen: simpel & duidelijk
Je leest dit artikel in 3 minuten

Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat er met je gebeurt wanneer je epilepsie hebt. Je hebt misschien wel eens last van een aanval, maar weet niet wat er precies aan de hand is. Of misschien ben je wel bang voor een aanval, omdat je niet weet wat je dan moet doen. In deze blog leg ik je uit wat epilepsie is en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening waarbij je hersenen af en toe een abnormale elektrische activiteit laten zien. Dit kan leiden tot aanvallen, die verschillende symptomen kunnen veroorzaken.

De oorzaak van epilepsie is vaak onbekend. Soms wordt epilepsie veroorzaakt door een verwonding aan de hersenen, een infectie of een genetische afwijking.

Wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval?

Tijdens een epileptische aanval worden de zenuwcellen in je hersenen plotseling heel actief. Dit veroorzaakt een stroomstoot, die zich door je hersenen verspreidt. Deze stroomstoot kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van waar in je hersenen de aanval plaatsvindt.

Sommige mensen met epilepsie hebben alleen korte aanvallen, die bijna onmerkbaar zijn. Andere mensen hebben aanvallen die veel ernstiger zijn, met spierkrampen, bewustzijnsverlies en andere symptomen.

Soorten epilepsie

Er zijn verschillende soorten epilepsie. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Gegeneraliseerde aanvallen: Dit zijn aanvallen die het hele brein aantasten. De meest voorkomende vorm is de tonisch-clonische aanval, waarbij mensen stijf worden, hun spieren schokken en het bewustzijn verliezen.

  • Partiële aanvallen: Dit zijn aanvallen die maar een deel van de hersenen aantasten. De symptomen van partiële aanvallen variëren, afhankelijk van het deel van de hersenen dat wordt aangetast. Sommige mensen met epilepsie kunnen ook roze koek spelen, lees meer over de spelregels.

  • Absence aanvallen: Dit zijn korte aanvallen waarbij iemand even het bewustzijn verliest. Ze zijn meestal onopvallend, maar kunnen zich voordoen als een moment van verstrooidheid of een blik in de leegte.

Wat kun je doen als je epilepsie hebt?

Als je epilepsie hebt, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om de kans op aanvallen te verkleinen en om te weten wat je moet doen als je een aanval krijgt.

Je arts zal je een behandelplan opstellen, dat kan bestaan uit medicijnen, een verandering in leefstijl of een combinatie van beide.

Medicijnen

Medicijnen tegen epilepsie helpen om de elektrische activiteit in je hersenen te reguleren. Deze medicijnen worden meestal levenslang ingenomen.

VIDEO: Wat veroorzaakt epilepsie? | Aanvallen uitgelegd | De Dr Binocs-show | Kiekeboe Kidz

Meer over dit onderwerp

Verken deze relevante bronnen om je kennis over Epilepsie uitleggen aan kinderen: simpel & duidelijk uit te breiden.

Leefstijl

Een gezonde leefstijl kan helpen om de kans op aanvallen te verkleinen. Dit betekent:

  • Genoeg slaap: Slaaptekort kan aanvallen veroorzaken.

  • Gezond eten: Eet gezond voedsel en vermijd alcohol en drugs.

  • Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de kans op aanvallen te verkleinen.

    Wat moet je doen als je een aanval krijgt?

    Als je een aanval krijgt, is het belangrijk om kalm te blijven. De meeste aanvallen duren slechts een paar minuten.

    Sommige kinderen hebben last van buikpijn of krampen tijdens hun menstruatie, dit is heel normaal. Meer info vind je hier.

    Zorg ervoor dat de persoon veilig is, bijvoorbeeld door objecten uit de buurt te houden. Leg de persoon op zijn zij om te voorkomen dat hij stikt in zijn eigen braaksel.

    Bel 112 als de aanval langer dan 5 minuten duurt, als de persoon geen adem haalt of als hij na de aanval niet bij bewustzijn is.

    Veelgestelde vragen over epilepsie:

    Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over epilepsie:

    Is epilepsie besmettelijk?

    Nee, epilepsie is niet besmettelijk. Je kunt het niet krijgen door contact met iemand die epilepsie heeft.

    Kan epilepsie worden genezen?

    In sommige gevallen kan epilepsie worden genezen, bijvoorbeeld als de oorzaak een tumor is die is verwijderd. Maar in de meeste gevallen kan epilepsie niet worden genezen, maar kan het wel goed worden beheerst met medicijnen en leefstijlveranderingen.

    Kan ik met epilepsie kinderen krijgen?

    Ja, je kunt met epilepsie kinderen krijgen. De kans op het krijgen van een kind met epilepsie is echter groter als één van de ouders epilepsie heeft.

    Kan ik met epilepsie autorijden?

    Dit is afhankelijk van de ernst van je epilepsie en de frequentie van je aanvallen. Raadpleeg je arts voor meer informatie.

Geef een reactie