Warning: getimagesize(https://instructie.org/wp-content/uploads/2024/11/emdr-uitgelegd-in-een-video.jpg): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/instructie/domains/instructie.org/public_html/wp-content/plugins/easy-social-share-buttons3/lib/modules/social-share-optimization/class-opengraph.php on line 611
EMDR uitgelegd in een video

EMDR uitgelegd in een video

Timo van Loon

EMDR uitgelegd in een video
Je leest dit artikel in 3 minuten

Ben je op zoek naar informatie over EMDR en wil je weten hoe het werkt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost duiken we in de wereld van EMDR, een therapievorm die kan helpen bij het verwerken van trauma en andere psychische problemen. We zullen je meekleuren naar de wereld van EMDR en uitleggen wat het is, hoe het werkt en voor wie het geschikt is.

EMDR: een kijkje achter de schermen

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie die gebruik maakt van oogbewegingen en andere stimulatie om trauma en andere negatieve ervaringen te verwerken. Deze therapie is gebaseerd op het principe dat ons brein soms niet in staat is om trauma correct te verwerken. Dit kan leiden tot verschillende psychische klachten, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe werkt EMDR?

EMDR-therapie is een gestructureerde behandelmethode. Tijdens de therapie focus je op de negatieve ervaring die je wil verwerken. Daarnaast word je gevraagd om je ogen te volgen met de bewegingen van de therapeut. Dit wordt bilaterale stimulatie genoemd en kan ook met andere vormen van stimulatie gebeuren, zoals geluidssignalen of tactile stimulatie. Door deze gerichte beweging van de ogen wordt je brein gestimuleerd om het trauma op een nieuwe manier te verwerken.

De acht fasen van EMDR-therapie

EMDR bevat acht fasen die in een bepaalde volgorde worden doorlopen. Het is belangrijk om te weten dat deze fasen aangepast kunnen worden aan jouw individuele behoeften. Hieronder vind je een overzicht van de fasen:

  • Fase 1: Geschiedenis en voorbereiding: In deze fase maak je kennis met EMDR-therapie en bespreek je de negatieve ervaring die je wilt verwerken.
  • Fase 2: Beeldvorming: Je visualiseert de negatieve ervaring en beschrijft deze in detail.
  • Fase 3: Lichaamsgevoel: Je richt je op de lichamelijke gevoelens die je ervaart tijdens de negatieve ervaring.
  • Fase 4: Negatieve gedachten: Je identificeren de negatieve gedachten die je hebt over de ervaring.
  • Fase 5: Positieve gedachten: Je formuleert positieve gedachten die je willen vervangen voor de negatieve gedachten.
  • Fase 6: Lichaamsgevoel opnieuw: Je ervaart opnieuw de lichamelijke gevoelens, maar nu in verband met de positieve gedachten.
  • Fase 7: Afsluiting: Je evalueert de ervaring en brengt de positieven en negatieven in verband met elkaar.
  • Fase 8: Lichaamscontrole: Je verwerkt de ervaring volledig en ontwikkel een nieuwe en gezonde manier om met de negatieve ervaring om te gaan.

EMDR uitgelegd in een videoVoor wie is EMDR geschikt?

EMDR-therapie kan geschikt zijn voor mensen die te maken hebben met verschillende psychische problemen, zoals:

EMDR kan je helpen om rust en vrede te vinden na een traumatische ervaring. Lees meer over vrede en rust vinden.

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Angststoornissen
  • Depressie
  • Trauma door seksueel misbruik of geweld
  • Rouw en verlies
  • Verslaving
  • Paniekstoornis
  • Angst voor spinnen
  • Angst voor hoogtes
  • Angst voor openbare ruimtes

Het is belangrijk om te weten dat EMDR niet voor iedereen geschikt is. Het kan zijn dat je eerst andere therapievormen nodig hebt, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT). Het is altijd verstandig om met een therapeut te bespreken of EMDR geschikt is voor jouw probleem.

EMDR-filmpjes: een toegankelijke introductie

Er zijn verschillende filmpjes online te vinden die meer uitleg geven over EMDR-therapie. Deze filmpjes kunnen een goede introductie zijn voor mensen die meer willen weten over de therapie en hoe het werkt. Sommige filmpjes focussen op de technische kant van de therapie, terwijl andere filmpjes meer inzoomen op de ervaring van cliënten.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over EMDR of EMDR-filmpjes? Hier onder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden:

VIDEO: Hoe werkt EMDR? Een animatie.

Is EMDR pijnlijk?

EMDR is geen pijnlijke therapie. Het is wel belangrijk om te weten dat de therapie emotioneel intensief kan zijn. Je kunt gevoelens van verdriet, angst of woede ervaren. Dit is normaal en geeft aan dat de therapie werkt.

Uitgelichte bronnen

Bekijk deze interessante artikelen die we hebben uitgekozen over EMDR uitgelegd in een video.

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Het aantal sessies dat je nodig hebt verschilt per persoon en is afhankelijk van de ernst van je problemen. De meerderheid van de mensen heeft tussen de 6 en 12 sessies nodig.

Waar kan ik een EMDR-therapeut vinden?

Je kunt een EMDR-therapeut vinden via de website van de Vereniging voor EMDR-therapie Nederland. Je kan ook contact opnemen met je huisarts of psycholoog voor een verwijzing. Wil je meer weten over medische codes, dan kan je hier meer informatie vinden over DNR-codes.

Ik hoop dat deze blog je een beter beeld heeft gegeven van EMDR en hoe het werkt. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een therapeut die gespecialiseerd is in EMDR.

Geef een reactie